Освітяни повинні щоразу підвищувати свою кваліфікацію

28 Вересня 2019, 14:30
Затвердили новий порядок підвищення кваліфікації освітян 1050
Затвердили новий порядок підвищення кваліфікації освітян

Кабмін оприлюднив новий Порядок підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Про це йдеться в постанові КМУ від 21.08.2019 року № 800. Інформує відділ освіти, молоді та спорту Турійської РДА.

За новим Порядком педагогічні 
й науково-педагогічні працівники зобов’язані постійно підвищувати кваліфікацію. Вони можуть підвищувати кваліфікацію в Україні та за кордоном (крім держави, що визнана ВР України державою-агресором чи державою-окупантом). Працівники освіти самостійно обирають конкретні форми, види, напрями та суб'єктів надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації.

Педагоги дошкільних, позашкільних, професійних (професійно-технічних) закладів освіти мають підвищувати кваліфікацію не рідше одного разу на п’ять років. Такий термін встановлюють й для працівників закладів вищої освіти. Однак, педагоги та науково-педагогічні працівники закладів загальної середньої та фахової передвищої освіти мають підвищувати кваліфікацію щороку  це необхідна умова їх атестування.

Головна мета підвищення кваліфікації – професійний розвиток педагогів відповідно до державної політики у галузі освіти та забезпечення якості освіти.

З 1 січня 2020 року після затвердження кошторису освітнього закладу на рік оприлюднюють загальний обсяг коштів, передбачений на підвищення кваліфікації. Протягом наступних 15 календарних днів кожен педагог подає керівникові пропозицію до плану підвищення кваліфікації на цей рік. Джерелами фінансування підвищення кваліфікації є кошти державного, місцевих бюджетів, кошти фізичних або юридичних осіб, інші власні надходження закладу освіти або його засновника.


Основні види підвищення кваліфікації:

  • стажування;
  • навчання за програмою підвищення кваліфікації;
  • участь у семінарах, практикумах, тренінгах, вебінарах, майстер-класах тощо.

За новим порядком підвищенням кваліфікаціїтакож визнають здобуття вищого рівня освіти, наукового рівня або іншої спеціальності в межах професійної діяльності. Під час підвищення кваліфікації відповідно до затвердженого плану з відривом від освітнього процесу за педагогічним працівником зберігають місце роботи, посаду та середню заробітню плату.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром