Турійський терцентр отримав спецавто для перевезення людей з інваліднітю

25 Вересня 2019, 09:17
Автобус 2273
Автобус

Новий мікроавтобус став двадцять четвертим в Україні, четвертим на Волині і першим на Турійщині, що придбали відповідно до Програми Міністерства соціальної політики України для  надання послуг людям з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

На урочисту подію у територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійської селищної ради завітали начальник Волинського обласного відділення фонду захисту інвалідів Валерій Шевчук та Турійський селищний голова ОТГ Олексій Безсмертний.

Валерій Шевчук розповів, що подібні авто досить добре себе зарекомендували. Перші з тих, що отримали волиняни, вже надають послуги людям з інвалідністю, яким важко скористатися звичайним транспортним й дорога до лікарні, закладу соціальної сфери чи магазину часто стає для них неабиякою проблемою.

«На Волині це четвертий подібний автомобіль. Луцьк такого ще не має, а Турійський терцентр отримав завдяки тому, що розробив успішний соціальний проєкт, який підтримали у міністерстві. Трохи раніше такі ж автомобілі надійшли у Прилісненську, Зимненську та Любешівську об’єднані територіальні громади», – зазначив Валерій Шевчук.

Закупівлі проводилися через фонд захисту людей з інвалідністю. Коштує спецавтомобіль 1,2 мільйона гривень. Але є обов’язкова умова – до реалізації проєкту має долучитися місцева об’єднана територіальна громада. Її внесок – до 50 тисяч гривень, йде на оформлення документації на авто.

Валерій Шевчук також поділився, що згідно із програмою, спецавтомобілі виділяють на громади, де є більше 25-ти людей з інвалідністю на візках. Він запевнив, що дія згадуваної програми не призупиниться. До кінця року передбачається ще один транш спецавтомобілів для волинян.

Функціональні можливості нового мікроавтобуса продемонстрував Віктор Мазурак. Спеціальний підйомник в авто рухається за допомогою пульта. В салоні передбачені місця для перевезення двох осіб на візках та людей, які їх супроводжують. Віктор Мазурак зауважив, що всередині автомобіля візком можна й розвернутися, тобто автомобіль максимально комфортний.

Турійський селищний голова Олексій Безсмертний розповів, що на території ОТГ нині проживає 29 повнолітніх людей різного віку, які пересуваються на візках. Крім того, спецавто буде обслуговувати й мешканців Луківської ОТГ, і сіл Турійського району. З цією метою підписали відповідний меморандум.

«До нас вже зараз звертаються батьки діток з інвалідністю із сіл, з тим, щоб допомогли організувати їх доїзд до інклюзивно-ресурсного центру, що діє в ОТГ. Думаю, тут вдасться задіяти спецавтомобіль. І це буде цілком виправдано, бо на базі центру працюють різнопрофільні спеціалісти, які надають діткам з інвалідністю висококваліфіковану допомогу, зокрема проводять заняття з лікувальної фізкультури», – наголосив Олексій Безсмертний.

Олексій Безсмертний висловив вдячність начальнику Волинського обласного відділення фонду захисту інвалідів Валерію Шевчуку та директору Турійського територіального центру Віктору Мазураку за важливий проєкт, який реалізували на благо громади.

Світлана ГОЛОТЮК

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром