Волинські аграрії вимагають заборони купувати українську землю іноземцям

21 Вересня 2019, 18:00
765

Фермери з усієї області провели попереджувальну акцію, на якій звернулись до Президента Зеленського з проханням дозволити купувати українську землю тільки громадянам нашої держави.

Зранку, в районі села Шклинь, що знаходиться біля траси Луцьк – Львів стали збиратися аграрії. Місцеві фермери, власники та арендарі паїв зібралися вздовж узбіччя дороги. Агротехніку розташували тут же, поруч.

На багатотонних вантажівках розвісили плакати з гаслами «Ні продажу землі іноземцям». Цю акцію, по 15 областях України організувала Громадська спілка «Всеукраїнська аграрна рада.

Старт акції запланували на 10 годину, але люди прибували постійно протягом усього мітингу. Підтримали протест і учасники Спілки ветеранів АТО «Щит».

Організатори з «ВАРу» керували людьми таким чином, щоб не створити незручності транзитному транспорту. Попри те, що вздовж траси зібралося більше 5 сотень аграріїв і кілька десятків одиниць агротехніки – жодних незручностей автомобілістам мітингарі не зробили.

«На цю акцію з’їхались фермери з усієї області. Вибрали таке місце – щоб якнайбільше людей дізналися про наші вимоги, адже траса на Львів одна з найбільш завантаженою транспортом», – розповідає голова Горохівської райради Тарас Щерблюк.

За словами Тараса Васильовича – зараз може розпочатися «дикий ринок» землі, адже до 40% власників паїв готові їх продати. А в тому ж селі Шклінь є випадок, коли місцеві орендарі землі вкладаються в інфраструктуру, відроджують будинок культури, допомагають школі. Натомість інше підприємство з іноземними інвестиціями аж ніяк не допомагає місцевим мешканцям. Горохівська райрада першою в області офіційно звернулася до Президента з проханням не дозволяти купувати землю іноземцям. На черзі – інші райради Волині.

Слово біля мікрофона брали власники агропідприємств з Турійського, Локачинського, Горохівського районів. Фермерів турбувала перспектива конкуренції з західними компаніями, які отримують дотації від держави та мають доступ до дешевих кредитів. На думку виступаючих це дозволить їм акумулювавши великі гроші скупити родючи грунти.

«Цього року фермери за поліських районів, а мій рідний Рожищенський саме такий, отримали збиток з одного гектара від 500 до 2500 гривень. Цього року ціна на зерно значно нижча, ніж минулого року. Впала десь відсотків на 30. Також кукурудза дешевшає, тільки за останній тиждень на тисячу гривень впала ціна на кукурудзу. Тому український фермер не зможе змагатись з іноземним інвестором на земельному аукціоні. Вже тепер вони готові платити по 5 тисяч доларів за гектар. Це величезні гроші для вітчизняного аграрія. До того ж від такого «дикого ринку» землі програє держава, адже орендар кожного року сплачує такі податки, як земельний, ПДФО, військовий збір. А після зняття мораторію бюджет отримає разово податок з фізичних осіб, які продаватимуть землю і щорічно ПДФО. Через 10 років бюджет майже перестане отримувати податки з землі», – вважає Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Волинської області Руслан Хомич.

Загалом всі учасники акції підтримали зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, адже заборона порушує права власників. Але просять Зеленського підтримати вітчизняних фермерів, а не міжнародні агрохолдинги.

Протестувальники пообіцяли не полишати це питання, і якщо влада не дослухається до їхніх вимог, то наступна акція відбудеться уже в столиці. І туди вже з’їдуться тисячі аграріїв з усієї України.


 

Читайте такожНа Рівненщині мешканці двох районів протестували проти продажу землі іноземцям. ВІДЕО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39