На Турійщині за чотири місяці було 19 пожеж

18 Вересня 2019, 13:47
Поліцейські нагадують, що не можна спалювати стерню 1613
Поліцейські нагадують, що не можна спалювати стерню

У Турійському районі з червня по 16 вересня зареєстрували 19 випадків пожежі. З них дев’ять випадків салювання посуші та стерні, вісім – пожежі житлових будинків, господарських та інших приміщень, два – обороги з сіном.

Про це інформує Турійське відділення поліції Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області у себе на Facebook-сторінці.

Незважаючи на те, що поліцейські Турійського відділення поліції спільно з пожежниками 17 державної пожежно-рятувальної частини провели роз’яснювальну роботу серед населення про недопущення випалювання стерні та посуші, громадяни за звичкою продовжують прибирати поля, спалюючи непотріб, не задумуючись про наслідки такого випалювання.

«Бездумні дії господарств, котрі вважають, що спалювання соломи принесе користь, часом призводять до непоправних наслідків і багатотисячних збитків. Спалювання соломи є потенційною небезпекою для сусідніх полів, де може виникнути пожежа лісосмуг, лісів та степів. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4 кілометрів за годину, а у вітряну – до 30 кілометрів. При цьому висота полум’я може сягати двох метрів. Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках», – зазначають у дописі.

Поліцейські нагадують, що за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачена відповідальність згідно ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу на громадян від десяти (170 гривень) до двадцяти (340 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти (850 гривень) до сімдесяти ( 1 190 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» – знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – карають штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 5100 до 8500 гривень) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – карають позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Турійське відділення поліції вкотре звертається до жителів району не знищувати траву та не допускати випалювання стерні, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю.

«В разі виявлення осіб, які випалюють таку рослинність просимо звертатися до поліції за номером «102», – наголошують поліцейські.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024