Про що говорив відомий лікар Валіхновський у Турійську

20 Серпня 2019, 16:06
Ростислав Валіхновський у Турійську 3129
Ростислав Валіхновський у Турійську

У Турійську на престольне свято співслужив волинський лікар-хірург Ростислав Валіхновський. На завершення служби, диякон виступив з проповіддю перед прихожанами храму.

Відео на сторінці у Facebook опублікував депутат Турійської районної ради Володимир Красуля.

«Проповідь лікаря-хірурга, в миру і диякона Української Православної Церкви Ростислава Валіхновського! Щиро, змістовно і відверто. Спаси Господі. (Прошу поширення, цих слів чекають мільйони Православних)», – написав Володимир Красуля.

Текст подаємо без змін:

«Час такий, що християнам не просто. І життя не просте – є багато випробовувань, скорбот, є шлях тернистий, багато хвороб.

Сьогодні ми читали багато записок з іменами болящих. Деколи здається, що людині не в силах перемогти в тій грі, пережити ці скорботи, біди, сльози. Коли людина розуміє, що вона не одна, то вона себе уподоблює маленькому Давиду, який бився проти Голіафа і переміг його.

Дуже важко стерпіти, коли в нас плюють, ображають, обзивають різними словами: запроданцями, москалями, підніжжям Москви, і у храмі топчуть жінок наших, священників б’ють, рвуть ризи. І є просте інстинктивне бажання відповісти тим самим. Але ми християни, ми не можемо так робити, тому що так Христос не робив. Його обпльовували, Його розпинали, але Він терпів до кінця.

Тому, хто його знає, завтра, можливо, все зміниться, і ті люди, які сьогодні нас били, прийдуть з покаянням і скажуть: «Знаєте, ми були не праві». Я впевнений, що всі, хто тут стоїть – простять і забудуть ті страшні болі, біди й синяки. Хто перетерпить до кінця, той спасеться.

Сьогодні я стояв на «Вірую» і плакав… плакав, тому що я бачив, рідне місто мені довірило послуг, тому що вашими молитвами в мене склався такий шлях. Я знаю, що вимоги до священнослужителя набагато більші, ніж до мирян.

Серед священнослужителів, як один старець сказав, мало хто спасеться, меншість. Але, як казав один святий, те, що не можливо людям, можливо Богу. І коли ми робимо максимум своїх зусиль, ми розуміємо, що наші зусилля доповнюють ангели, коли ми не можемо зробити вище своєї стелі.

Я дуже прошу і молю Бога за те, щоб Господь послав всім нам, і всім нашим близьким і родичам терпіння, і найголовніше миру. І всім многая благая літа, по-лікарські».

Читайте також: У Турійську лікар Валіхновський співслужив на престольне свято

Передрук у ЗМІ без дозволу редакції Район.Турійськ заборонений

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024