Стежками героїв: на Турійщину приїхали змагатися 300 екстремалів

24 Лютого 2019, 17:02
Колективне фото на згадку 2504
Колективне фото на згадку

У Турійському районі відбувається зимовий екстремальний туристичний змаг «Доброволець».

Цьогоріч випробувати сили приїхали 318 учасників з різних куточків країни – 111 команд. «Добровольці» попередньо вибрали дистанції, які погодилися подолати. «Взяти» 100 кілометрів наважилися 17 команд, 50 кілометрів йшли 62 команди, а «драйванути» на 20 кілометрах схотіли 32 команди.

Урочистий старт відбувся у суботу, 23 лютого, у селі Бобли. Тут на території сільської школи організували такий собі штаб, де можна було перекусити, залишити речі та автомобілі. 


Перед тим, як «стартанути», учасникам роздали спеціальні карти – саме за ними треба прокладати шлях. На мапах вказали спеціальні контрольні пункти – КП, де можна було перевести подих та зробити обов'язкове фото як доказ того, що маршрут не скоротили і не збилися з нього. КП організатори вибирали не випадково. Ними стали культурні пам'ятки та місця, де свого  часу відбувалися героїчні події за участі вояків УПА.

Перед тим, як вирушити в нелегку дорогу, помолилися, отримали благословення священика, виконали гімн. Вшанували пам'ять побратимів 35 сотні самооборони майдану, чиї портрети та імена висвітлили на великому плакаті. Тільки після цього розпочали маршрут.



Минає близько години після старту, тож з Боблів їдемо до Вербичного – саме сюди потрохи прибувають «добровольці», долаючи вже добрячу частину свого маршруту. Посміхаються, коли бачать камери журналістів – настрій у всіх піднесений. Швидко коментують свої враження: бігти нелегко, але цього року сприяє погода, адже надворі сонячно, сухо і морозно. 


Спиняємося біля одного з контрольних пунктів – пам'ятного знака упівцям-односельчанам. Сіра плита стоїть на території сільської церкви. Біля неї швидко роблять фото декілька команд, бо затримуватися не можна.


Тут зустрічаємо місцевого краєзнавця Юрія, який розповідає нам історію села і проводить до, як сам каже,  «німих свідків історії» – величезних п'ятсотлітніх дубів. Юрій запевняє – селу стільки ж років, як і цим деревам. Каже, що має на меті якось юридично захистити велетнів, адже «можуть вирубати і нічого тоді не вдієш».

Після цього йдемо у центр села. Тут стоїть братська могила, де поховані вояки УПА. Вона теж є контрольним пунктом. За радянських часів її просто закатали асфальтом, лиш після отримання Україною незалежності місцеві жителі зробили належний пам'ятний знак. 

Схилити голову перед могилою вояків приходить незвичайна команда, яку одразу ж оточують камери та мікрофони. Їх називають реконструкторами, адже члени команди одягнені в автентичний одяг упівців, навіть зброю мають при собі таку, якою колись оборонялися повстанці.

Непомітно минає півдня, а команди ще продовжують свій маршрут. Дехто з них у лісі провів і ніч  на 24 лютого – останній день змагу. Саме у неділю стануть відомі імена переможців, які поки що десь невпинно долають свої маршрути.

Довідково:  «Доброволець» вперше відбувся у 2005 році на півночі Рівненської області, як екстремальне таборуванням молодіжної організації «Національний Альянс». Тоді він носив мандрівний характер та мета полягала не лише у фізичному вишколі його учасників, але й у вихованні шанобливого ставлення до своєї історії та національних героїв, а також ознайомленні з новими віхами національно-визвольної боротьби УПА. Маршрут табору пролягав могилами українських воїнів та місцями битв, які відгриміли у 40-50 роках ХХ століття. За період з 2005 по 2009 роки у таборуванні взяло участь понад 200 юнаків та дівчат з середовища як членів, так і прихильників «Національного Альянсу». З 2010 року за ініціативи організаторів табору він переростає у формат туристичних перегонів.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром