Листоношам урізають зарплати і змушують продавати людям продукти

14 Лютого 2019, 16:00
Листоношам урізають зарплати і  змушують продавати людям продукти 1336
Листоношам урізають зарплати і змушують продавати людям продукти

Понад третина пенсіонерів в Україні отримують пенсію через пошту. А преса у сільській місцевості лишається головним джерелом інформації. Однак листоношам в селах скоротили кількість робочих днів, що  у свою чергу стає причиною невчасної доставки квитанцій за комунальні послуги, кореспонденції, періодики. Більше того, Національний оператор зв’язку «Укрпошта» може стати приватним. Про це у своєму депутатському запиті, адресованому Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, повідомила народний депутат від «УКРОПу» Ірина Констанкевич.

Зауважимо, щодо ситуації з «Укрпоштою» до народного депутата ще раніше також звернулися редактори районних газет Волинської області, видавці друкованих регіональних ЗМІ. Наприкінці листопада минулого року за «круглим столом» керівники редакцій за участі Ірини Констанкевич керівника Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта» Івана Шевчука обговорювали проблемні питання пов’язані з роботою та збереженням поштової мережі. 

«Восени 2018 року генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський заявив про те, що поштарі не зможуть забезпечити доставку пенсій, назвавши основною причиною, – нерентабельність цієї послуги для ПАТ. Інформація про те, що доведеться закрити відділення поштового зв’язку у сільській місцевості, була однією з головних тем усіх електронних і друкованих медіа упродовж кількох місяців. Така ситуація позначилася і на передплатній кампанії – 2019. Люди боялися передплачувати видання, оскільки були переконані, що доставляти їх просто буде нікому.

Незважаючи на те, що з державного бюджету таки передбачили 500 млн грн для «Укрпошти» на покриття тарифу за доставку пенсій, ситуація щодо Національного оператора зв’язку і далі призводить до зростання соціальної напруги», – наголосила у своєму запиті парламентар.

«Зважаючи на те, що в Україні запровадили цифрове телебачення, а аналогове повністю припинить мовлення з 1 травня 2019 року, газети в селах – це по суті єдине джерело інформації, особливо новин місцевого та регіонального характеру. Отримуючи мізерні пенсії, чимала кількість людей поважного віку не в змозі придбати тюнери (вартість яких – від 350 грн), а тому фактично позбавлені можливості мати доступ до інформації.

Від моїх виборців і надалі продовжують надходити повідомлення про те, що листоношам в селах скоротили кількість робочих днів, що  у свою чергу стає причиною невчасної доставки квитанцій за комунальні послуги, кореспонденції, періодики.  Листоноші скаржаться, що замість виконання своїх прямих обов’язків їх змушують продавати людям продукти харчування, серед яких і ті, які повинні зберігатися при певному температурному режимі (приміром, ковбасні вироби). Продати товару повинні, згідно із визначеними вищим керівництвом планами.

Цю тенденцію до посиленого розвитку комерціазілації може пояснити контракт Ігоря Смілянського, який уклало Мініфраструктури. Згідно із відповіддю на інформаційний запит інформаційно-аналітичного порталу «УкрРудПром» щодо цього питання, «Смілянському І.Ю. нараховується заробітна плата за рахунок частки доходу, одержаного Товариством у результаті господарської діяльності. Заробітна плата Смілянського І.Ю. складається з посадового окладу у розмірі 744 600 грн, надбавки за роботу в умовах режимних обмежень у розмірі 15 відсотків посадового окладу і премії у відсотках до посадового окладу за умови виконання умов контракту та диференційованих показників преміювання». Для порівняння – зарплата начальника ВПЗ у деяких районах Волині – 2500 грн», – зазначає у запиті нардеп.

«36,7 % українських пенсіонерів отримують пенсію через пошту. За даними офіційного сайту «Укрпошти», її мережа налічує понад 12,8 тис. відділень, з яких – 9 тис. у селах.  Для порівняння – банкоматів державного банку «Ощадбанк» лише 3127. Також слід зважити на те, що більшість пенсіонерів не матимуть можливості дістатися до банкоматів навіть за умови їх наявності у їхніх населених пунктах, через стан здоров’я. А чимало людей поважного віку навіть уявлення не мають, як користуватися банківськими картками», – наголосила Ірина Констанкевич.

Упродовж двох років «Укрпошта» планує перейти на нову модель роботи «Листоноші на авто». Пілотний проект вже впроваджують у Чернігівській області.

«За таких умов, поштарів у селах бачитимуть кілька годин, в кращому випадку раз на тиждень, особливо у густонаселених районах», – зауважила представниця УКРОПу.

«Згідно із текстом наказу Міністерства інфраструктури України від 14.12.2018, оприлюдненого ЗМІ, змінюється тип публічного акціонерного товариства «Укрпошта» з публічного на приватне та перейменовується в акціонерне товариство «Укрпошта»», – зазначається у запиті.

Ірина Констанкевич просить надати Володимира Гройсмана інформацію: щодо зміни форми власності «Укрпошти»; щодо заробітної плати генерального директора ПАТ «Укрпошта» в розрізі статей її формування за друге півріччя 2018 року – січень 2019 року; щодо кількості скорочених відділень «Укрпошти» в розрізі кожної області за період з 1 січня 2018 по 31 січня 2019 року; щодо кількості скорочених ставок поштової мережі у розрізі кожної області за період з 1 січня 2018 по 31 січня 2019 року; щодо поетапності впровадження моделі «Листоноші на авто»; щодо придбання продуктів харчування, які реалізовуються через поштову мережу:  їх виробників, постачальників, критерії їх відбору, суми доходи, отриманої в результаті такої діяльності за 2018 рік – січень 2019 року; щодо зростання тарифів на доставку преси у 2018 році у порівняння з 2017 роком, прогнозовані показники підвищення тарифів за цією статтею у 2019 році.

Колега Ірини Констанкевич, народний депутат від УКРОПу Олександр Шевченко також надіслав на ім'я Прем'єр-міністра відповідне депутатське звернення з проханням вжити заходів на підтримку друкованої преси в Україні, «зокрема через недопущення скорочення поштових відділень у сільській місцевості».

Крім того, депутатське звернення Олександр Шевченко також  скерував генеральному директорові  «Укрпошти» Ігорю Смілянському з проханням «надати інформацію щодо обсягів доставки друкованих засобів масової інформації за передплатою станом на 01.01.2019 по Україні загалом та по Івано-Франківській області зокрема; надати інформацію щодо обсягів доставки друкованих засобів масової інформації за передплатою за 2014–2019 роки по Україні загалом та по Івано-Франківській області зокрема».

 


Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024