Стратегія миру від Тимошенко – реалістична та здатна принести перемогу Україні

08 Листопада 2018, 11:05
Юлія Тимошенко 956
Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко презентувала своє бачення стратегії миру.

У «круглому столі» взяли участь полковник Британської армії у відставці Глен Грант, колишній міністр оборони Польщі Януш Онишкевич, Андреас Умланд з Інститутуту євроатлантичного співробітництва, а також українські експерти та дипломати – Валентин Бадрак, Юрій Бутусов та інші.

«Стратегія миру від Тимошенко – реалістична та здатна принести перемогу Україні. Вона враховує виклики сучасного світу та намагатиметься змусити наших партнерів виконувати Будапештський меморандум.  Дивно, але чинний Президент продовжує говорити про «мінський формат», а про гарантії, надані під час ядерного роззброєння Радбезу ООН, нагадує не він, а поляк Анджей Дуда», – прокоментував теми форуму політичний консультант Петро Охотін.

«Формат «Будапешт плюс», згаданий Тимошенко, передбачає участь у розв’язанні конфлікту на Донбасі США, Великої Британії, Франції, Китаю та Європейського Союзу. Очевидно, що тут потрібна й участь Російської Федерації, але як порушника взятих на себе зобов’язань, котрий має компенсувати спричинені агресією збитки», – вважає експерт.

Петро Охотін зауважив, що окремо слід сказати про те, що Тимошенко підкреслила необхідність запровадити стандарти НАТО для української армії. Передусім у сфері захисту військових і їхніх родин, можливості здобути безкоштовне навчання після служби, а також взяти кредит на житло без вступного внеску. Адже за великим рахунком боєздатність армій НАТО базується на високій цінності життя та добробуту солдата, а не лише на сучасній техніці.

«Тимошенко досить справедливо розкритикувала Петра Порошенка за те, що дуже повільно йде розробка морської доктрини та доктрини кібербезпеки. Через відсутність цих документів Україна змушена в ручному режимі реагувати на загрози в Азовському морі, а перелік стратегічних об’єктів із підвищеним захистом від інформаційних атак досі не створено. Це означає, що російські хакери можуть спробувати залишити без світла чи опалення цілі райони, атакуючи комп’ютерні системи обленерго чи понад те – атомні об’єкти, а плану реакції немає. Часу на розробку цих документів було достатньо – війна на Донбасі триває довше, ніж тривала Перша світова», – зазначає Петро Охотін.

Форум, присвячений Новій стратегії миру та безпеки, став третьою подією в рамках презентації «Нового курсу» Юлією Тимошенко. Перший захід був присвячений розробці нового проекту Конституції, яким можна зменшити вплив олігархів на владу, а другий захід був присвячений економічним питанням – шляху виходу України з кризи.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024