Все, що ви хотіли знати про швидкохідний ракетний катер «Веспа». ВІДЕОІНФОГРАФІКА

02 Листопада 2018, 12:15
1140

На ІІІ міжнародній виставці оборонної промисловості ADEX-2018, що відбувся 25 вересня 2018 року у Баку, презентували проект нового швидкохідного ракетного катеру «Веспа».

Ракетний катер типу «Веспа» спроектований на заводі «Кузня на Рибальському» на основі швидкохідних ракетних катерів проекту 58260 шифр «Лань» від дослідно-проектного центру кораблебудування у Миколаєві.

Корабель «Веспа» призначений для патрулювання, конвоювання, а також знищення бойових кораблів, транспортів і десантних засобів противника як самостійно, так і у взаємодії з ударними силами флоту.

Найдовша довжина катеру типу «Веспа» становить 64,46 м, ширина 9,6 м, орієнтовна висота складатиме 24,3 м, а максимальна осадка з гвинтами складає 3,65 м.

На кораблі планується встановити енергетичну установку загальною потужністю 19640 кВт для двигуна типу CODAD (комбінований подвійний дизель) або 22500 кВт для CODAG (комбінований дизель-газотурбінний).

Максимальна швидкість катеру «Веспа» становитиме до 40 вузлів (орієнтовно 74 км за годину). Найбільша дальність плавання до 2000 миль. Повна водотоннажність корабля складе близько 640 тон.

Основним озброєнням катеру типу «Веспа» є 8 одиниць протикорабельних ракет «Нептун» розробки Державного Київського конструкторського бюро «Луч». В носовій частині заплановано встановити 76-мм артилерійську установку АК-176 та дві 30-мм зенітні артустановки АК-630М на кормі.

Універсальна корабельна установка АК-176 спеціально строювалась для кораблів малої водотоннажності і катерів. Ефективна прицільна дальність гармати до 10 км, а максимальна понад 15 км. Боєкомплект 152 постріли.

Шестиствольна корабельна зенітна автоматична 30-мм артилерійська установка АК-306М, призначена для перехоплення швидкісних протикорабельних ракет і є одним із засобів самооборони корабля. Ефективна прицільна дальність гармати до 4 км, а максимальна до 8 км. Боєкомплект 3000 одиниць. Скорострільність до 5000 пострілів на хвилину.

Також до складу озброєння катеру «Веспа» входить зенітно-ракетний комплекс «Арбалет-К»два ручних кулемети калібру 12,7 мм та 16 одиниць ПЗРК «Ігла».

Катери типу «Веспа» планують оснастити корабельним багатофункціональним радіолокаційним комплексом «Морена» (тип «Мінерал-МЕ»).

РЛС «Морена» призначений для дальнього до 450 км загоризонтного виявлення цілей. А також, щоб виробляти та одночасно видавати дані по 10 надводних мішенях для ракетної зброї корабля і суден тактичної групи. Максимальне число супроводжуваних цілей до 50 одиниць.

Також заплановано встановити двокоординатну радіолокаційну станцію кругового огляду «Дельта-М». Вона забезпечить спостереження за надводною та повітряною обстановкою, виявлення і супроводження цілей з дальністю дії до 96 км.

Кораблі типу «Веспа» також будуть обладнанні доглядовим, швидкохідним, жорстко-корпусним надувним човном.

Екіпаж ракетного катеру «Веспа» складатиме 38 осіб, з яких 6 – офіцерів. Автономність корабля до 10 діб.

Катери проекту «Веспа» із невеликими змінами заплановано будувати для Військово-Морських Сил України під шифром «Лань». Вони мають стати основою ударного потенціалу концепції «Москітних флот» прийнятої українськими ВМС як основу розвитку на найближчі роки.

Закладка першого ракетного катеру «Веспа» на заводі «Кузня на Рибальському» планується у кінці 2018 року, а спуск уже наступного 2019. Згодом упродовж до 2021 року планується будувати по одному кораблю щороку у загальній кількості до трьох корпусів.

У порівнянні з сорокарічним радянським катером «Молнія», 25 одиниць яких у строю в Росії, корабель «Веспа» має ідентичну зенітну і головну артустановку. Екіпаж і швидкість майже однакова. Відмінним є вид і кількість протичовнових ракет, а також водотонаж, який у «Веспи» на 147 тон або 23% відсотки більший, ніж у «Молнії».

На початку 2001 року у Росії заклали перший новітній ракетний катер «Скорпіон», який у порівнянні з кораблем «Веспа» матиме потужнішу 100-мм гармату А-190, а також дві 30-мм зенітні автоматичні гармати у складі ЗРК «Каштан».

Протичовнове озброєння «Скорпіону» складає чотири ракети «Яхонт». Швидкість і екіпаж російського катеру майже ідентичний українському, при значному, майже на 40% меншому тонажі корабля в порівнянні з «Веспою».

У порівнянні з катером «Веспа» на турецькому «Kılıç II», грецькому «Roussen» і ізраїльському кораблі типу «Хец» також встановлено 76-мм гармату проте не радянського, а італійського виробництва OTO Melara. При чому на турецькому катері встановлена удосконалена версію 76-мм гармати Super Rapid.

Зенітні артустановки на турецькому і грецькому катері також італійського виробництва OTO Melara проте на «Kılıç II» установлено одну спарену 40-мм гармату, а на «Roussen» дві 30-мм гармати. Катер «Хец» для ближнього бою використовує американський 20-мм зенітно артилерійський комплекс «Вулкан-Фаланкс».

Протичовнове озброєння турецького і ізраїльського катеру представлене вісьмома американським ракетами «Гарпун». Аналогічне число французьких ракет «Екзосет» має грецький катер.

Зауважимо, що практично при найменшому у своєму класі тонажі 490 тон проте скромній швидкості у 31 вузол на кораблі «Хец» додатково встановлено шість ізраїльських протичовнових ракет «Габріель». Водночас цей човен має найбільшу кількість екіпажу - 53 військових.

Турецький і грецький катер мають ідентичну кількість екіпажу 45 чоловік. У «Roussen» практично найбільший як для класу ракетних катерів водотонаж 668 тон проти 552 у «Kılıç II», що водночас не заважає першому розвивати швидкість у 45 вузлів проти більш скромніших 40 у турецького корабля.

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

Текст начитує Андрій ЗУБЕНКО

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром