Дольськ може стати центром зеленого туризму на Турійщині

16 Травня 2018, 19:55
Володимир Кудриль — один із тих бізнесменів-авантюристів, хто взявся розвивати галузь зеленого, або так званого сільського туризму. 13090
Володимир Кудриль — один із тих бізнесменів-авантюристів, хто взявся розвивати галузь зеленого, або так званого сільського туризму.

Володимир Кудриль — один із тих бізнесменів-авантюристів, хто взявся розвивати галузь зеленого, або так званого сільського туризму.

Село Дольськ Турійського району знають тепер не лише на Волині, а й за її межами. Саме тут віднедавна почала розвиватися порівняно нова для України галузь рекреації — зелений, або ж сільський туризм. 

Одним із ініціаторів та першовідкривачів такої «диковинки» у Дольську став місцевий житель Володимир Кудриль.

З туризмом Володимир пов’язаний вже давно, тож коли життєві обставини склалися так, що з Луцька довелося переїхати в батьківську хату у маленькому селі Дольськ, чоловік одразу вибрав напрямок, у якому реалізовуватиме власну справу.

«Тут є потенціал. У нашому селі п'ять озер, кругом ліси, є навіть джерело. Тож привабити людей є чим», — розповідає Кудриль.

Дольськ знаходиться в дев'яноста кілометрах від Луцька, тут проживає 480 осіб. Водний потенціал села й справді вражає, адже тут є п'ять природних озер: Горожине, Святе, Бабине, Мішне та Дольське. Останнє, до речі, розташоване просто навпроти садиби Володимира Кудриля. 

Чоловік каже, що перед тим, як почати розвивати зелений туризм у Дольську, пройшов навчальні цикли за сприяння Міжнародної організації  міграції, має відповідний сертифікат.

«Це правильно, адже ми йдемо до Європи, а значить, маємо бути цивілізовані. Не може людина просто так щось робити», — стверджує Володимир.

Розпочинати таку справу було нелегко:

«Творив. Десь зібрав плющ, десь  — каміння для фонтану. Це непросто, на це треба багато часу. Завжди треба шукати щось, чим можна зацікавити людей».

Володимир Кудриль знає, що бути господарем садиби нелегко, адже треба бути цікавим і дружелюбним до гостей, і в той же час відчувати момент, щоб не ставати нав’язливим.

«Не можу називати людей клієнтами. Для мене це друзі. Ми можемо разом робити все», — розповідає підприємець.

І справді, про своїх гостей Кудриль піклується і пропонує чимало видів розваг. Відвідувачі можуть здійснювати велопрогулянки до озер і лісу, відвідати місцеве джерело, спробувати меду з вулика на пасіці, позмагатися у пневмотирі, розслабитися у сауні, розкласти намети на березі водойм.

Озеро Дольське знаходиться просто через дорогу від садиби
Озеро Дольське знаходиться просто через дорогу від садиби

Гості можуть розслабитися у домашній сауні
Гості можуть розслабитися у домашній сауні

 

Володимир каже, що старається залишити все натуральним, не використовуючи штучних матеріалів. Атмосфера у садибі й справді романтична: дерев’яні стіни,  під стелею — букети сухих трав для приємного запаху, навіть матраци на ліжках наповнені справжнім сіном. Хідники та ковдри  господар теж ткав власноруч.

Хідники та покривала господар виткав власноруч
Хідники та покривала господар виткав власноруч

Будинок максимально апелює до натуральності
Будинок максимально апелює до натуральності

1
Під стелею висять букети з пахучої трави
Під стелею висять букети з пахучої трави


 

На подвір’ї облаштував дерев’яну альтанку, невелику піч для приготування їжі та навіть маленький фонтанчик.  До натуральності і природної правильності чоловік ставиться з особливою трепетністю, бо навіть каву варить на піску і з маленькою кількістю води — саме так виходить найсмачніше. Захоплюється підприємець ще й виготовленням настоянок. За основу використовує все, що дала природа: різні трави, фрукти, ягоди.

Господар стверджує, що в ідеалі садиба може вмістити дві сім'ї. Додає також і те, що саме приймати сім'ї йому найцікавіше.

1
На подвір'ї облаштована альтанка
На подвір'ї облаштована альтанка

 

У планах у Володимира — розробити квести, які були б цікаві активним  людям,  а також облаштувати в садибі міні-музей.

Потурбувався чоловік і про осіб із обмеженими фізичними можливостями, тож зробив навіть пандус із в’їздом прямо в озеро, де люди на візках зможуть порибалити і сповна насолодитися відпочинком.

Володимир Кудриль розповідає, що розвивається зелений туризм переважно за грантові гроші, тож місцеві активісти постійно продукують нові ідеї, беруть участь у конкурсах, пишуть і захищають проекти.

«Ми писали багато проектів. З них має зиск ціле село. Нещодавно ми поремонтували 200 метрів дороги, що колись вела до маєтку графів Мошинських, тож тепер це історична пам'ятка. Писали проект і на «Європейський вектор», за допомогою якого відновили місцевий пляж. Останній грант я виграв за сприяння Міжнародної організації з міграції. Представив бізнес-проект, який засвідчував, що я маю приміщення, куди приїздять відпочивати люди. Але територія не опалюється, тож приймати гостей можу тільки в літній сезон. За виграні кошти тепер маю твердопаливний котел, а садиба буде функціонувати в усі пори року».

Володимир Кудриль стверджує:

«Все відбувається за  участі Турійської об’єднаної територіальної громади, формується  так званий осередок активних громадян. Велику підтримку відчуваю і від очільника ОТГ Олексія Безсмертного».

 Чоловік каже, що для повноцінного розвитку зеленого туризму має розвиватися і село, і Турійський район в цілому.

«Зараз багато людей перебуває у стадії очікування. Сидять і чекають: «А коли?». Але потрібно рухатися, адже за цим наше з вами майбутнє», — вважає Володимир.

1
Садок, піч та фонтанчик господар також облаштовував сам.
Садок, піч та фонтанчик господар також облаштовував сам.

 

Олена РЕШОТКА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39