Лікар із Турійська розповів, що потрібно знати про медичну реформу і її впровадження

17 Липня 2018, 12:00
Василь Кузик 1696
Василь Кузик

З 1 липня повноцінно стартував другий етап медичної реформи в Україні. Відтак, фахівці почнуть отримувати гроші за надані послуги.

Окрім того, набуде чинності новий перелік послуг первинної допомоги та список безкоштовних аналізів, – повідомляють у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Отож про переваги та особливості впровадження медичної реформи на теренах краю розповіли із безпосередні рушії цього процесу – сімейні лікарі.

Зокрема, завідувач Турійської амбулаторії ЗПСМ лікар загальної практики сімейної медицини Василь Кузик розповів:

«Обмежень у часі щодо вибору сімейного лікаря немає, однак рекомендується зробити це до кінця нинішнього року.

Раніше говорилося, що громадяни, які вчасно не уклали декларації із сімейним лікарем, будуть змушені оплачувати візит до фахівця, але на нинішній рік на надання первинної допомоги пацієнтам, що не підписали декларації, буде виділятися державна субвенція. Тож кожен має право вибору, а лікар, у свою чергу, зобов’язаний приймати всіх, хто до нього звертається – незалежно, підписана декларація чи ні.

Взагалі ж, я вважаю, що згадувані нововведення мають свої позитивні сторони, і вже наступний рік дозволить підбити певні результати й зробити висновки.

Нові форми роботи вимагають від медпрацівників закладів первинного рівня нових підходів та знань. Поруч із цим, головний їхній обов’язок лишається незмінним – вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії, надати людині необхідну допомогу».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39