Одна з чотирьох: як жителі Овлочина міркували над приєданням до ОТГ

23 Лютого 2018, 11:54
Жителі села Овлочин 7399
Жителі села Овлочин

Етап добровільного об’єднання територіальних громад цьогоріч фактично увійшов у завершальну стадію. Тому, для тих сільрад, які досі не визначилися з приєднанням до сусідніх ОТГ, із кожним днем залишається все менше часу на ухвалення самостійного рішення. У такій ситуації опинилася Овлочинська сільська рада, що на Турійщині, до якої входять села Овлочин, Ставки та Крать.

Нині жителі громади, депутати і голова Ігор Ткачук у пошуках найоптимальнішого варіанту приєднання. Щоб зрозуміти настрої громади в Овлочині провели збори селян «Переваги децентралізації та процедура приєднання до створених ОТГ». Того ж дня до Овлочина з виїзною консультацією в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», який за підтримки USAID втілює Асоціація міст України,  приїхали її волинські консультанти. З приводу бюджетних питань консультував Василь Гром, юридичних – Валентин Малиновський, комунікацій – Тамара Зубенко та виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко. Також їм склала товариство виконавчий директор Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя Валентина Степюк.

Богдан Самойленко розповів присутнім про переваги децентралізації та роль у цих процесах Асоціації міст України.

«Децентралізаційними процесами Асоціація та її регіональні відділення займаються ще з 2014-го. Вона – ініціатор створення ОТГ, напрацьовували чинне законодавство, методику об’єднання, згодом АМУ фінансувала «Офіс реформ», який працював при ОДА. На мою думку, децентралізація дає громадам шанс використати власний потенціал і, об’єднавши зусилля, стати добрими господарями, бо в єдності сила», – наголосив Богдан Самойленко.

З процедурою приєднання сільської ради до об’єднаної територіальної громади присутніх познайомив експерт з юридичних питань Валентин Малиновський.

«Крок який хочете зробити стане визначальним на десятиліття й головне для вас не помилитися. Розташування вашої сільради на межі Володимир-Волинського, Любомльського та Турійського районів, дозволяє розглядати приєднання до Турійської, Устилузької, Оваднівської та Вишнівської ОТГ. Районів у нинішньому форматі згодом не буде, а ви своє життя пов’яжете з тією об’єднаною громадою до якої приєднаєтеся», – сказав Валентин Малиновський.

Він додав, що ухвалюючи доленосне рішення слід врахувати перспективність ОТГ, транспортне сполучення, економічний потенціал, інфраструктуру і, звісно, історичний аспект. Це дуже важливо, бо суть реформи не погіршити надання послуг, а покращити.

Він також наголосив, що довибори за участю Оваднівської сільради, наймовірніше, відбудуться цьогоріч, але не раніше жовтня чи навіть грудня. Річ у тім, що якщо об’єднаються з Турійськом, як передбачає Перспективний план формування територій громад Волинської області, процедура буде швидшою, а вирішать це зробити поза Перспективним планом, то вона трішки затягнеться.  Після довиборів сільрада буде Овлочинським старостинським округом, а старостою, якщо зголоситься, до 2020-го лишатиметься нині діючий сільський голова, також він стане членом виконкому ОТГ.

Щоб селяни могли оцінити фінансову перспективу приєднання експерт із бюджетних питань Василь Гром презентував прогнозовані варіанти розрахунків бюджетів ОТГ, до яких можуть приєднуватись села Овлочинської сільради.

«Обрахунки стосуються трьох громад Вишнівської, Турійської та Оваднівської, а Устилузьку не брали до уваги, бо вам до неї далеко, хоч вона й по-сусідськи. Що ж можете запропонувати їм – півтора мільйони гривень доходів за 2017 рік, цьогоріч може бути на 100-200 тисяч більше і це з врахуванням податку з доходів фізичних осіб. Якщо ж розглянути бюджети ОТГ, то у Вишніва – 51 мільйон, Турійська – 62, а Овадного – 32, а от власних доходів відповідно – 22, 27 і 12 мільйонів», – розповів Василь Гром.

З його слів, найбільш фінансово-спроможні Турійськ і Вишнів: у першого основний вид доходу – податок із доходів фізосіб, а у другого – запах нафти і до бюджету майже 11 мільйонів акцизного збору.  

До речі, на зборах присутні жваво дискутували, цікавилися і майбутніми повітами, нюансами медичної реформи, наданням адмінпослуг, перспективою ремонту доріг та покращення транспортного сполучення.

Отримавши від експертів АМУ вичерпні пояснення щодо всього, що цікавило, селян зійшлися на думці, що тепер на часі – громадське обговорення, що стане першим кроком до приєднання, а значить і до позитивних змін у Овлочині, Ставках і Краті.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром