Волині зареєстровано 49 випадків кору - два на Турійщині

31 Січня 2018, 12:50
1434

З жовтня 2017 року на Волині зареєстровано 49 випадків кору в 7 районах області та містах Луцьк та Ковель. Із числа захворілих майже 76% становлять діти, ‒ повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі.

Питома вага не щеплених складає понад 69%. У 67% хворих діагноз підтверджено вірусологічно. З початку 2018 року зареєстровано 9 випадків кору (Любомльський район – 2, Рожищенський район – 1 (дитина приїжджа з м. Одеса), Турійський район – 2, Луцький район — 1 та у м. Ковель – 3). Чотири випадки серед дорослих та 5 серед дітей.

Протягом останнього тижня на грип та ГРВІ в області захворіло майже 5,7 тис. осіб, що більше на 16% ніж попереднього тижня. Кількість госпіталізованих з ускладненнями «ГРВІ» збільшилась на 38% і становить 179 осіб (проти 129 хворих минулого тижня). В т.ч. госпіталізовано 120 дітей (або 67% проти 71,3% за минулий тиждень).

Показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 30%. Перевищення епідемічного порогу не зафіксовано в жодному з районів та міст області. Найвищі показники захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Камінь-Каширському, Луцькому районах, місті Луцьку, найнижчий – в Іваничівському, Рожищенському районах. Із числа хворих діти до 17 років становили понад 62%. З початку епідемічного сезону вже перехворіло близько 83 тисяч волинян (8%), що менше рівня минулого року на 21%.

За результатами вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру віруси грипу з початку епідемічного сезону від хворих не виділялися. На території області циркулюють збудники інших респіраторних інфекцій (респіраторно-синцитіальний вірус, риновірус, аденовірус, вірус парагрипу, бокавірус).

З початку епідемічного сезону проти грипу на Волині вакциновано 2891 особа, (або 87% від обсягу), в т.ч. 1274 дитини до 17років.

Спостерігається сезонний ріст захворювань крапельної групи інфекцій, що не керуються засобами специфічної імунопрофілактики. Так, на вітряну віспу захворіло 127 дітей, що на 4% менше, ніж минулого тижня. Найбільше хворих в містах Луцьку і Нововолинську, Камінь-Каширському, Любешівському та Рожищенському районах. На скарлатину захворіло 20 дітей, що у 2,5 рази більше в порівнянні з минулим тижнем (найбільше у м. Луцьку — 14).

З інфекцій, що передаються фекально-оральним шляхом й надалі реєструються спорадичні випадки інфекційних гастроентероколітів та сальмонельозу. Діарейна група захворювань не перевищує 25% від інфекційних захворювань за тиждень.

Продовжуються заходи профілактичного спрямування щодо попередження виникнення особливо небезпечних інфекційних захворювань, в тому числі, спільних для людей і тварин.

Й надалі лікарями обласного лабораторного центру здійснюється моніторинг звернень громадян за медичною допомогою з приводу укусів тваринами та ситуації щодо сказу серед тварин. З початку року за медичною допомогою з приводу укусів тваринами, звернулось майже 50 осіб, що відповідає цифрам минулого року.

Останнім часом лікарі з тривогою почали говорити про можливий спалах дифтерії, який може бути спровокований низьким охопленням щепленнями, так як вакцина для дорослих відсутня з 2014 року. На спорадичному рівні дифтерія реєструється майже щорічно в різних регіонах України. Захворювання має високу смертність (до 50%) через ураження токсином серця, що викликає міокардит, а єдиний специфічний лікувальний препарат – протидифтерійна сироватка – в дефіциті. Попередити захворювання можливо лише зробивши щеплення. В зв’язку з поступленням в область вакцини проти дифтерії та правця для дорослих є можливість безкоштовно прищепитися проти цих хвороб в закладах первинної медико-санітарної допомоги. Запрошуються особи, які не отримували такі щеплення протягом останніх 10 років.

Продовжується проведення протиепідемічних заходів по локалізації і ліквідації осередків захворювань та заходи профілактичного спрямування. При цьому наголошуємо, що Міністерство охорони здоров’я (та підпорядковані йому обласні лабораторні центри) є головним органом в системі центральних органів виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері епідеміологічного нагляду (спостереження).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39